Första träningsmatcherna ger mersmak

Djurgården Hockey har inlett säsongen med två bortamatcher uppe i Norrland. Det känns mycket bra och även om det bara är träningsmatcher så känns det härligt med två vinster, särskilt mot SHL-laget Luleå. Segern med 5-2 är en signal till Hockeysverige att Djurgår'n inte tänker vara ett strykgäng i vinter. Jag tyvärr inte sett segern med 3-1 mot Asplöven så kan inte delge några tankar om den matchen.

uleåmatchen visade på ett effektivt försvarsspel och vi lyckades stå upp bra på egen blålinje och hålla ut luleåspelarna längs kanterna och sarghörnen när de tog sig in i anfallszonen. Se bilden nedan som exempel på ett kompakt DIF-försvar som gör det svårt för Luleå att ta sig in och etablerat spel i offensiv zon;

Djurgårdsförsvaret styr effektivt undan Luleå.

Djurgården å sin sido hade inga större problem att ta sig igenom mitt i banan och gå direkt på mål. Så även om Luleå hade fler anfall kändes Djurgårdens vassare. 1-0 skulle också komma när Alvarez i powerplay klev in i banan och avfyrade en välriktad projektil. 

1-1 kom även det i första perioden efter en utvisning där det annars stabila DIF-försvaret blev lite väl pucktittande. Vi spelade med för stor box och glömde bort att skära av passningsvägarna. Det missade inte Luleå och kunde med en enkel genomskärare ställa Tellqvist i Djurgårdsmålet. 

Backarna sjunker ner djupt och forwardsen skär inte av passningsvägarna.

Generellt om Luleåmatchen kan sägas att både Sörensen och Lauritzen visade att de kommer bli viktiga i vinter, de är de spelare i laget som gör det oväntade och skapar situationer som ställer motståndaren. Deras fart bidrar också mycket, inte minst eftersom det ofta tvingade luleåspelarna att dra ner dem med utvisningar som påföljd. Med det effektiva powerplay-spel som Djurgården har är det alltid välkommet när motståndarna inte hinner med våra grabbar. 

Andra perioden blev mållös och ganska tråkig men i tredje perioden lossnade målskyttet ordentligt. 2-1 till Djurgården gjorde den gamla SPAIF-fostrade Joakim Eriksson och 3-1 var i stort sett en kopia av matchens första mål när Henrik Eriksson i powerplay tog några skär in mot mål och fyrade av mot bortre krysset. Även 4-1 skulle komma ganska tätt inpå de två tidigare och punktera matchen. I öppen kasse lade sen DIF in 5-1 innan Luleå fick ett tröstmål med bara sekunder kvar av matchen. 5-2 mot ett SHL-lag känns som en bra start på säsongen. 

De två segrarna betyder att vi vann Vardia cup. Kanske inte den tyngsta titeln i hockey men alla segrar är välkomna.