Är Sverigedemokraterna det bästa som hänt näringslivet?

Jag möter ibland sverigedemokrater när jag rör mig bland arbetsplatser. Vad som brukar känneteckna de jag möter är att de har en uppfattning om vad Sverigedemokraterna borde tycka i de frågor jag tar upp, vad de tror att partiet står för. Deras gissningar visar sig allt för ofta vara önsketänkande.

image.jpg

Ta frågan om otrygga anställningar som exempel. Jag möter många unga i de branscher där Seko organiserar arbetare. Ofta hankar de sig fram på otrygga timvikariat. Inte en enda gång har jag hört en sverigedemokratisk väljare med en otrygg anställning gissa att partiet vill ha ännu otryggare anställningar. Kanske inte konstigt då vi har Europas otryggaste anställningar idag kan tyckas men likt väl är det en fråga som de driver.

Jag blev därför inte det minsta förvånad när det i veckan avslöjades att näringslivet har täta band med Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna är ju precis den murbräcka näringslivet kan behöva för att slå mot fackförbund, trygga anställningar och schyssta villkor. En av fem väljare ser ut att kunna ge sitt stöd åt ett parti som de allt som oftast inte har en aning om vad de står för. I bland annat välfärds- och arbetsmarknadsfrågor kan Sverigedemokraterna var fullständigt opopulistiska och liera sig med de värsta nyliberalerna utan att den egna väljarbasen reagerar, trots att det går rakt mot deras egna intressen.
 

Våga låna - Det är tufft att skapa jobb!

I det unika läge vi är i just nu med möjlighet att låna gratis och en enorm arbetslöshet borde regeringen göra en sak; låna och skapa jobb. Samhällsekonomiskt lönsamma investeringar får inte stå tillbaka med motiveringar om att varje satsning ska finansieras krona för krona.

Som fotbollssupporter är det lätt att man blir frusterad när laget i hjärtat ägnar sig åt tekniskt spel istället för att gå på avslut. Då skrålar man gärna klassikern "Våga skjuta - Det är tufft att göra mål!" Samma frustration hoppas jag att många socialdemokrater känner just nu inför regeringens tassande runt frågan om låneinvesteringar. På kongressen i slutet av maj hoppas jag att vi är tillräckligt många ombud som ställer oss upp och skriker;

"Våga låna - Det är tufft att skapa jobb!"

Ett område där det finns ett enormt uppdämt behov av investeringar som dessutom är samhällsekonomiskt hållbara är järnvägen. Där har vi också ett stort folkligt stöd. Om just detta skriver jag i dagen i Länstidningen ur ett Södertälje-perspektiv. Läs gärna, kommentera, dela och visa din frustration över att jobben inte kommer.

Vill högern göra något åt barnfattigdomen?

Rädda barnens årliga rapport om barnfattigdom har kommit och det är ingen smickrande läsning för den förra regeringen som styrt landet i åtta år. Antalet fattiga barn ligger kvar på en oroväckande hög nivå. Samtidigt säger Rädda barnens generalsekreterare att hon välkomnar den Socialdemokratiskt ledda regeringens satsningar på barn i ekonomisk utsatthet. Satsningar som nu försvinner eftersom de borgerliga tillsammans med Sverigedemokraterna valt att Sverige ska styras av en budget som fortsätter att öka klyftorna.

Orsakerna till barnfattigdomen är bland annat arbetslöshet, straffbeskattning på sjuka och utförsäkringar samt en ekonomisk omfördelning där de rika får mer pengar i sina plånböcker medan gemensamma satsningar som kommer alla till del hållits tillbaka eller nedmonterats.

Mot bakgrund av detta lade nuvarande regering fram en budgetproposition som innehöll massor av satsningar för ett mer jämlikt samhälle. Bland annat skulle taket i A-kassan höjas, ett tak som legat still sedan 2001 och gör at inte ens en av tio får ut tänkta 80 procent i ersättning av tidigare lön. Budgeten skulle även stoppa utförsäkringarna bland sjuka och höja underhållsstödet för ensamstående. Allt detta skulle bidra till att skapa ett samhälle där allt färre barn skulle leva i familjer som finns i ekonomisk utsatthet.

Tilläggas ska också att den nya regeringen efter åtta år av misslyckad arbetsmarknadspolitik och skenande massarbetslöshet hade kavlat upp ärmarna för att ta krafttag för full sysselsättning. När fler föräldrar får jobb får fler barn en drägligare tillvaro.

Men mot detta ställde Sveriges samlade högerpartier en budget som behöll orättvisorna vi ser i samhället och fortsätter den sneda omfördelning vi sett i åtta år. De stora vinnarna på att högerbudgeten nu gäller är de absolut rikaste, tillsammans tjänar de 4,3 miljarder på att regeringens budget inte gick igenom. Förlorarna är bland annat de fattigaste barnen, det är dem som skulle fått pengarna annars.

Minns detta när ni står i vallokalen 22 mars 2015.

Strejkbrytarföretag hotar sparka personalen om oppositionen vinner valet

Opinionsverkets bild från när det begav sig.

Minns ni skärgårdsstrejken i vintras? Personalen på båtarna i skärgårdstrafiken krävde samma löneökningar som övriga yrkesgrupper på svensk arbetsmarknad. Almega däremot skrev att det liknar "rättvisa av gammal sovjetisk modell". De var så förbannade att de inte sade ifrån, eventuellt stödde de i smyg, när deras medlemsföretag Strömma började använda strejkbrytare. Opinionen rasade mot beteendet som var mer 1800-tal än 2013. Så småningom kunde Seko gå segrande ur striden med ett löneavtal som låg i paritet med övriga arbetsmarknaden.

Nu är Strömma i farten igen. I ett brev till samtliga anställda i företaget varnar VD Jan Larsén för oppositionen. Om det blir en Socialdemokratiskt ledd regering i höst med återställande av krogmoms och arbetsgivareavgifter så kommer de tvingas avskeda personer. Ett indirekt hot till de anställda. Rösta blått eller riskera ditt jobb. Mer exakt skriver han;

Worryingly, however, is the issue of higher taxes for restaurants and the removal of lower payroll tax for youth. For our Swedish business this could cost us about X million SEK and with almost no inflation this means we will not be able to set higher prices. The only remaining option is to make rationalisations, wich is very unfortunate now when the Swedish tourism is going strong. Rationalisations in a service industry means reduction of staff, which is not an easy decision to make. So I hope you all take a look at where the different parties stand in this matter and place your vote wisely in the elections for parliament in September.

Bilden är censurerad från intern information.

Problemet här är delvis att han som VD utnyttjar sin position och de anställdas beroendeställning gentemot honom. Men det är också ett problem att han ger en grovt snedvriden bild av verkligheten. Företaget har inte anställt fler på grund utav ändrade förutsättningar, snarare tvärtom om sanningen ska fram. Det företag han är VD i, Strömma Turism & Sjöfart AB, har under åren 2011-2013 gått från 557 till 486 anställda. Trots sänkningar av arbetsgivareavgifter och restaurangmomsen.

Vi gjorde ett stickprov på några av deras båtar och fann ett mönster. Bemanningen har minskat i stället för att öka! För det första har Strömma som arbetsgivare endast intendenturanställda i sina tre fartyg på Göta kanal och där har ingen ökning kunnat avläsas. Ett stickprov i periodschemat hos entreprenören för intendenturen i M/S Stockholm och M/S Waxholm 3 (strejkbrytarfartyget) är följande:

Juni 2012: ca 19 st

Juni 2013: ca 17 st

Juni 2014: ca 15 st

Strejkbrytarföretaget Strömma har alltså minskat bemanningen, har färre anställda och betalar mindre i skatter och avgifter. Att säga att en momshöjning skulle hota jobben i Strömma är en ren och skär lögn från Jan Larsén. Han vill ha mer pengar i sin egen plånbok och mindre pengar till välfärden och de vi satsar på gemensamt för att bygga ett starkt samhälle, skämmes tammefan!

Europas otryggaste anställningar

Under 2013 gjorde jag ett tiotal resor till brödrafolket i väst för att varna dem för borgerlig politik. Någon sorts språkförbistring måste legat bakom deras oförmåga att ta in budskapet däremot...

Något som definitiv gick fram, att döma av reaktionerna, var beskrivningarna av svensk anställningstrygghet. I vad som närmast kan beskrivas som ett chocktillstånd undrade de om jag inte överdrev när jag beskrev svenska sms-anställningar och den så kallade allmänna visstiden. Något sådant kunde de inte föreställa sig att det existerade.

Tyvärr blir det allt vanligare att svenska ungdomar jobbar med anställningskontrakt på noll timmar och sms:as in vid behov. Helt utan trygghet och utan någon möjlighet att slå larm om missförhållanden eller kunna ställa krav. Deras lilla lön är helt beroende av att ett sms kommer och då vågar man inte protestera. Man vill inte heller vara besvärlig och säga nej till arbetspass även om man har planerat aktiviteter med släkt eller vänner. Man vågar inte ens säga att man är sjuk.

Konsekvenserna blir att man inte kan ha ett privatliv för man vet aldrig när sms:et kan komma. Inte heller kan man planera sin ekonomi; vad som kan vara i det närmaste en heltidsanställning ena månaden kan vara en månad som arbetslös nästa. Osäkerheten är monumental och man mår dåligt psykiskt av stressen.

Jag minns tydligt ett samtal jag hade med en av våra unga medlemmar för något år sedan. Jag frågade henne hur hon trivdes på jobbet och hur det fungerade med en ny chef. Hon svarade att hon trodde att hon fått sparken.

Jag reagerade på hennes formulering och påpekade att det oftast inte någonting man ”tror” att man fått. Men hennes svar klargjorde tydligt för mig att det var en korrekt formulering; hon hade inte fått något sms på tre veckor och började tvivla på om något nytt sms om jobb skulle komma. Ytterligare någon vecka senare kom ett sms från chefen om att hon inte skulle få några fler timmar för företaget, ingen motivering.

Jag tror att vi behöver berätta detta för andra  utanför våra gränser och för varandra. Svenska liberaler vill gärna ge sken av att vi har en stel arbetsrätt i Sverige som ger facken för mycket makt och som avskräcker arbetsgivare från att anställa. Inget kunde vara mer felaktigt. Sverige har en av de mest flexibla arbetsrätterna i OECD och det har gått så långt att EU, som knappast kan beskyllas för att vara svensk fackförenings bästa vän, har kritiserat otryggheten i Sverige och hotat med böter om vi inte åtgärdar detta snarast.

När jag i förra i veckan träffade en norsk journalist som var på besök var jag inte sen med att ta upp detta med henne, läs gärna hennes krönika Når smarttelefonen styrer arbeidslivet. Att Sverige fungerar som skräckexempel gör mig inget. Vad som däremot stör är att vi fortfarande tycks gå omkring här i landet och tro att vi har en trygg och stabil arbetsmarknad. Vi är undantaget, extremexemplet, experimentet. Vi måste inse detta men också att det inte behöver vara så här. En Socialdemokratiskt ledd regering efter 14 september kommer att sätta stoppa för staplandet av visstider i all oändlighet och denna otrygghet. Rösta för tryggheten!

Lågt av Carl Bildt

Carl Bildt kombinerade imorse konsten att tänja sanningar med en ovanligt låg argumentation. På Twitter skrev han följande;

image.jpg

Att antyda att en naturkatastrof skulle få värre konsekvenser om andra politiska partier satt vid makten, det är lågt. Lägre än Glocalnet. Men det följer mönstret av en allt mer pressad höger som slungar vilt i media, på internet samt på gator och torg. 

Vad som är intressant med Carl Bildts tweet är också att den utelämnar en stor del av sanningen. Visst har vi fått hjälp av EU:s katastrofsamarbete men det är knappast den enda hjälpen som erbjudits. 

Tidigt på plats var norska helikoptrar och Ryssland har även dem erbjudit sig att skicka flygplan att hjälpa till med släktningsarbetet. Och inte heller tror vi väl att andra EU-länder hade förvägrat oss hjälp om vi valt "Nej" i folkomröstningen 1994?

Nej, Carl Bildt vill skrämmas och plocka billiga poänger på en naturkatastrof som tvingar familjer från sina hem och innebär personliga katastrofer för tusentals svenskar.   

Lågt som sagt. Sjukt lågt.