Sansa debatten om konstgräs

EU gör det lätt för sig när man vill förbjuda majoriteten av alla konstgräsplaner i Sverige redan om tre år. Men de tar varken hänsyn till det nordiska klimatet som kräver konstgräsplaner, den senaste forskningen eller förutsättningarna för att få fler unga att idrotta.

Det råder inget tvivel om att konstgräsplaner behöver utvecklas och bli mer miljövänliga över tid men att helt förbjuda flertalet av de planer som idag finns skulle slå hårt mot ungdomsfotbollen i hela landet, kanske allra mest i Stockholm där efterfrågan på träningstider redan är betydligt högre än tillgången.

Medan naturgräsplaner håller för ungefär 300 speltimmar per säsong kan konstgräsplaner teoretiskt användas dygnet runt. I praktiken är en konstgräsplan i huvudstaden mer effektiv än minst tre naturgräsplaner. När vi redan har en situation där unga får stå i kö för att börja idrotta eller träna sent på kvällarna och då får sitt skolarbete lidande, på grund utav anläggningsbristen i Stockholm, kan vi inte plocka bort ännu fler träningstimmar från ungdomsfotbollen.

Absolut behöver nya material hela tiden testas men de experiment som har gjorts hittills har blivit magplask. Materialen har visat sig antingen damma, bli statiska eller göra spelplanen halare och öka skaderisken på spelare.

Samtidigt som vi på sikt behöver byta ut gummigranulatet får vi inte gå vilse i argumentationen och överdriva utsläppen av mikroplaster från konstgräsplaner. Forskning från såväl danska som svenska institut visar att utsläppen är några procent av vad man tidigare antagit. En konstgräsplan fylls årligen med cirka 2,2 ton granulat och tidigare har man antagit att utsläppen av mikroplaster varit i den kalibern. Forskningen visar nu att utsläppen kan vara så låga som 2,5 kg per plan och upp emot 36 kg. Förklaringen är kompaktering där granulatet packas in i konstgräsplanen.

Istället för att förbjuda gummigranulat behövs satsningar runt konstgräsplaner som speciella brunnar med filter som fångar upp granulat, avborstning av spelare och bollar så att granulatet stannar på planen samt mer forskning.

Hösten 2017 när jag inviger konstgräset på Vällingby BP ihop med Kadir Kasirga (S) och BP:s klubbdirektör Henrik Nilsson

Hösten 2017 när jag inviger konstgräset på Vällingby BP ihop med Kadir Kasirga (S) och BP:s klubbdirektör Henrik Nilsson