En röst på Annie är en röst på Jimmie

EDIT: Uppdaterad efter att L och C på morgonen ändrat sig om utskottsposterna till SD.

Sitter med morgonkaffet och läser en intervju med Annie Lööf i DN. Den är gjord under Järvaveckan och det är en dålig tidpunkt för publicering för henne med tanke på det utspel som hon och övriga Alliansen gjorde igår om att lansera en egen talman oavsett valresultat. 

"Vi kan inte kuppa oss till makten om Alliansen inte blir större än S"

Citatet ovan är från artikeln men en kupp är precis vad Alliansen tänker göra och det blir tydligt i och med gårdagens utspel. Sedan 1970-talet har största parti inom största block fått talmansposten, största oppositionsparti viceposten och tredje största parti andra viceposten (ni minns rabaldret när Björn Söder blev vald).

Genom att lägga fram ett eget förslag till talman även fast de rödgröna är större än Alliansen kan de vinna posten eftersom de tvingar Sverigedemokraterna att ta ställning för eller emot regering Löfven.

Det är talmannens uppgift att lägga fram ett förslag på statsminister och då krävs det inte en majoritet för att talmannens förslag ska gå igenom. Det krävs att inte en majoritet av Riksdagens samtliga ledamöter röstar emot, d.v.s. 175 stycken.

36315107_10155663423861589_9098200570837073920_n.jpg

Konsekvenserna blir att en borgerlig statsminister kan väljas utan att Sverigedemokraterna aktivt behöver rösta på kandidaten, de kan helt sonika lägga ner sina röster. Vår nya borgerliga statsminister kan bilda regering och låtsas regera utan stöd från Sverigedemokraterna.

Jag måste ge Centerpartiet, Annie Lööf och övriga Alliansen en eloge för skickligt spel, man skulle även kunna kalla det för en kupp. Men ni tappar allt förtroende i frågan om att inte ge Sverigedemokraterna makt, för hur ska ni kunna behålla makten när ni i varje omröstning i Riksdagen kan förlora mot de rödgröna om ni inte aktivt ser till att ni har Sverigedemokraterna med er? Det här är inget spel om regeringsmakten Annie, det handlar om vårt gemensamma samhälle och vilka krafter vill du egentligen ge makt till?

Jag tror även att utspelet om att ge Sverigedemokraterna ordföranderoller i utskott bara var en dimridå för att ta fokus från just talmansfrågan.