Café Utposten

Egentligen är det konstigt att jag inte läst den här boken tidigare eller åtminstone någon annan roman av Per Anders Fogelström. Stadserien läste jag pärm till pärm, bok efter bok, men ändå tycks det aldrig ha slagit mig att författaren självklart har fler böcker i sin bibliografi som skulle fängsla mig lika mycket som Mina drömmars stad. Fler karaktär som jag skulle känna för på samma sätt som det knöt sig i magen när man läste om Henning och hans efterlämnade när de slet sig fram i kallt och omänskligt Stockholm.

Finns att låna i en bokhylla nära dig... :) 

Finns att låna i en bokhylla nära dig... :) 

Café Utposten utspelar sig mestadels i Malmö runt 1908 men också i ett modernare Malmö där två av huvudkaraktärerna samtalar om vad som hände då och vad som hände senare. För den som kan sin arbetarrörelsehistoria är Malmö 1908 förknippat med Amalthea och Anton Nilsson. I romanen nämns dock inget av detta men en snarlik historia utspelar sig där några medlemmar i Ungsocialisterna planerar och genomför ett sprängdåd mot engelska strejkbrytare med samma utfall och öde som för Amalthea och amaltheamännen.

Om jag i min ungdom ofta romantiserade kring den tidiga arbetarrörelsen och drömde mig tillbaka i tiden och önskade att jag fått vara med i kampen är jag numera mer nykter i min syn på epoken. Det helvete de genomlider när de försöker att försvara sig mot fabrikörers empatilösa utsugande och de obefintliga försvar och skydd de har på sin sida föder bara olust och rädsla. Jag tror inte att någon kraft i Sverige 2018 vill ha det som 1908; nog inte ens Almega. Däremot cirkulerar det i debatten allt för många och skarpa förslag med starkt stöd för att ta stora kliv tillbaka i utvecklingen. Sänkta löner, otryggare anställningar, inskränkta strejkrätter. Plötsligt kanske vi är där igen, när alla vapen har tagits ifrån oss, när några skor sig än mer på vårt arbete. Det skulle bli ett farligt samhälle. Som Malmö 1908. 

Jag rekommenderar romanen. Dels om du behöver få lite tändvätska på din glöd inför stundande valrörelse och dels kanske ännu mer om du inte tror att politik gör skillnad och kanske till och med funderar på att rösta på ett högerparti. Det är kloka gubbar i boken som resonerar om det samhället som byggts upp av arbetarrröelsen.