M tappar simbyxorna i trygghetsdebatten - ofredanden mer än halverade

Tryggheten i simhallarna är en prioriterad fråga för Socialdemokraterna och det kan inte undgått någon som följt mediedebatten i Stockholm. Vi har under 2017 och 2018 satsat åtta miljoner på utökad bemanning, särskilt på kvällar och helger samt installerat fler övervakningskameror och ökat samarbetet med Polisen. Vi har även ansökt till datainspektionen om att kunna föra register och porta förövare från stadens simhallar. Arbetet har gett resultat. Jag återkommer till det.

Åkeshovs simhall tidigare i år.

Åkeshovs simhall tidigare i år.

Moderaterna har dålig koll på satsningarna och resultaten verkar det som. Om de inte läser handlingarna eller inte förstår dem låter jag vara osagt. De har däremot helt uppenbart ett intresse av att svartmåla Stockholm vid varje tillfälle som ges, och inte ges.

På idrottsnämnden i tisdags lade Moderaterna en skrivelse i den negativa andan om ökad otrygghet i stadens simhallar där man skriver om 116 incidenter under 2017 och att de sexuella trakasserierna ökat. De kräver åtta miljoner i satsningar på ökad bemanning, vilket jag beskrivit ovan redan blivit gjort av majoriteten. Nämnden beslutade att sända den okommenterad till förvaltningen för beredning. Jag tänkte redan när jag såg den att Moderaterna läser statistiken som fan läser Bibeln. 

Igår blev jag uppringd av en journalist som undrade hur jag ställde mig till Moderaternas krav. Tydligen hade Moderaterna varit så nöjda med sin skrivelse i tisdags att man försökt få spinn på den i media. För oss på roteln var det bara att börja grotta ner oss i siffrorna för att se om det fanns någon substans i det Moderaterna påstod. Föga förvånande kunde vi konstatera; Moderaterna hade fel. Igen.

Vi kunde se ett extremt sjunkande antal sexuella trakasserier i Stockholms simhallar. 2016 var det 31 fall som anmäldes medan det 2017 var nio fall fram till november. Vi har självklart nolltolerans mot alla former av sexuella trakasserier och kommer inte att vara nöjda förrän siffran är noll men det handlar om nio fall i Stockholm Stads elva öppna simhallar som tillsammans tar emot miljontals besök varje år (2 613 642 besök/år i senaste mätningen).

Vi ringde självklart upp journalisten och förklarade att Moderaterna försökte vilseleda henne med statistiken och hänvisade henne till förvaltningen som kunde ge henne korrekt fakta. Det hela renderade i den mycket läsvärda artikel "Politiker hade fel om ökat stök i simhallar".

Varför 116 incidenter kanske den uppmärksamme undrar? Jo, ett nytt rapporteringssystem som fler har tillgång till gör att fler brandlarm, fall, illamåenden på träningscykel, nödknapptryckningar på toaletter m.m. rapporteras. Det hade Moderaterna kunnat få reda på om de frågat eller önskat veta sanningen men jag tror att deras enda intresse är att svartmåla Stockholm inför valrörelsen.