Är Sverigedemokraterna det bästa som hänt näringslivet?

Jag möter ibland sverigedemokrater när jag rör mig bland arbetsplatser. Vad som brukar känneteckna de jag möter är att de har en uppfattning om vad Sverigedemokraterna borde tycka i de frågor jag tar upp, vad de tror att partiet står för. Deras gissningar visar sig allt för ofta vara önsketänkande.

image.jpg

Ta frågan om otrygga anställningar som exempel. Jag möter många unga i de branscher där Seko organiserar arbetare. Ofta hankar de sig fram på otrygga timvikariat. Inte en enda gång har jag hört en sverigedemokratisk väljare med en otrygg anställning gissa att partiet vill ha ännu otryggare anställningar. Kanske inte konstigt då vi har Europas otryggaste anställningar idag kan tyckas men likt väl är det en fråga som de driver.

Jag blev därför inte det minsta förvånad när det i veckan avslöjades att näringslivet har täta band med Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna är ju precis den murbräcka näringslivet kan behöva för att slå mot fackförbund, trygga anställningar och schyssta villkor. En av fem väljare ser ut att kunna ge sitt stöd åt ett parti som de allt som oftast inte har en aning om vad de står för. I bland annat välfärds- och arbetsmarknadsfrågor kan Sverigedemokraterna var fullständigt opopulistiska och liera sig med de värsta nyliberalerna utan att den egna väljarbasen reagerar, trots att det går rakt mot deras egna intressen.