Strejkbrytarföretag hotar sparka personalen om oppositionen vinner valet

Opinionsverkets bild från när det begav sig.

Minns ni skärgårdsstrejken i vintras? Personalen på båtarna i skärgårdstrafiken krävde samma löneökningar som övriga yrkesgrupper på svensk arbetsmarknad. Almega däremot skrev att det liknar "rättvisa av gammal sovjetisk modell". De var så förbannade att de inte sade ifrån, eventuellt stödde de i smyg, när deras medlemsföretag Strömma började använda strejkbrytare. Opinionen rasade mot beteendet som var mer 1800-tal än 2013. Så småningom kunde Seko gå segrande ur striden med ett löneavtal som låg i paritet med övriga arbetsmarknaden.

Nu är Strömma i farten igen. I ett brev till samtliga anställda i företaget varnar VD Jan Larsén för oppositionen. Om det blir en Socialdemokratiskt ledd regering i höst med återställande av krogmoms och arbetsgivareavgifter så kommer de tvingas avskeda personer. Ett indirekt hot till de anställda. Rösta blått eller riskera ditt jobb. Mer exakt skriver han;

Worryingly, however, is the issue of higher taxes for restaurants and the removal of lower payroll tax for youth. For our Swedish business this could cost us about X million SEK and with almost no inflation this means we will not be able to set higher prices. The only remaining option is to make rationalisations, wich is very unfortunate now when the Swedish tourism is going strong. Rationalisations in a service industry means reduction of staff, which is not an easy decision to make. So I hope you all take a look at where the different parties stand in this matter and place your vote wisely in the elections for parliament in September.

Bilden är censurerad från intern information.

Problemet här är delvis att han som VD utnyttjar sin position och de anställdas beroendeställning gentemot honom. Men det är också ett problem att han ger en grovt snedvriden bild av verkligheten. Företaget har inte anställt fler på grund utav ändrade förutsättningar, snarare tvärtom om sanningen ska fram. Det företag han är VD i, Strömma Turism & Sjöfart AB, har under åren 2011-2013 gått från 557 till 486 anställda. Trots sänkningar av arbetsgivareavgifter och restaurangmomsen.

Vi gjorde ett stickprov på några av deras båtar och fann ett mönster. Bemanningen har minskat i stället för att öka! För det första har Strömma som arbetsgivare endast intendenturanställda i sina tre fartyg på Göta kanal och där har ingen ökning kunnat avläsas. Ett stickprov i periodschemat hos entreprenören för intendenturen i M/S Stockholm och M/S Waxholm 3 (strejkbrytarfartyget) är följande:

Juni 2012: ca 19 st

Juni 2013: ca 17 st

Juni 2014: ca 15 st

Strejkbrytarföretaget Strömma har alltså minskat bemanningen, har färre anställda och betalar mindre i skatter och avgifter. Att säga att en momshöjning skulle hota jobben i Strömma är en ren och skär lögn från Jan Larsén. Han vill ha mer pengar i sin egen plånbok och mindre pengar till välfärden och de vi satsar på gemensamt för att bygga ett starkt samhälle, skämmes tammefan!