Varför facklig-politisk samverkan?

I valtider får man många frågor från medlemmar om varför facket jobbar partipolitiskt. Det är lätt att falla in i historiska argument och i enskilda sakfrågor där högern visar sitt arbetarefientliga tryne. Det är också sällan man har tid att lägga ut orden om ideologi och dragkampen mellan arbete och kapital, särskilt om man står vid en vägren och stannat för att prata med en medlem som utför sitt arbete.

Blev därför mycket glad när jag läste Seko Väg- och anläggningsklubbens medlemstidning som kommer landa i 6000 brevlådor inom några dagar. På ett pedagogiskt vis inleder Cassandra Solback med att förklara facklig-politisk samverkan utan svulstiga ord men ändå ideologiskt och praktiskt. Jag hoppas att fler klubbtidningar tar efter och skriver liknande förklaringar. Ska det här valet vinnas måste fackföreningsrörelsen höja sig ytterligare ett snäpp, som Seko Väg- och anläggningsklubben. 

20180529 Inledare E210.jpg

Framtidens motionsspår invigt i Lövsta

För snart en vecka sedan var jag i Hässelby och invigde Lövstaspåret med tal och löpning ihop med stadsdelsnämndens ordförande Kadir Kasirga. 

 Urklipp från Hässelby Tidning nr. 23 - 2018.

Urklipp från Hässelby Tidning nr. 23 - 2018.

Spåret är modernt på flera sätt, främst när man kollar på underlaget som är anpassat för att även rullstolar ska kunna ta sig fram de 3,2 kilometerna. Något som rimmar väldigt bra med våra ambitioner om att skapa ett Stockholm för alla, även inom idrotten. Funktionshindrade är en av stadens prioriterade målgrupper i det idrottspolitiska programmet och det känns mycket bra att vi fått till det här motionsspåret. 

Spåret är även modernt i avseende gällande miljön och energi. Det är ett elljusspår men där varje stolpe har solceller som samlar in energi på dagarna men sen bara gör av med energi när någon faktiskt rör sig i spåret. Smart på flera sätt och vi slipper såväl kostnader som energispill som kan uppstå när elljusspår lyser hela nätter utan att någon rör sig i området.  

Det känns kort och gott väldigt bra och jag tror att framtidens motionsspår kommer se ut som det i Lövsta.  

 Vem som vann löpningen? Det är inte min första Festis i målfållan innan Kadir kom... 😜

Vem som vann löpningen? Det är inte min första Festis i målfållan innan Kadir kom... 😜

Idrotten som katalysator för integration

 Emil Johansson, Emilia Bjuggren och jag 2016, då satt vi alla i idrottsnämnden.  

Emil Johansson, Emilia Bjuggren och jag 2016, då satt vi alla i idrottsnämnden.  

För exakt två år sedan läste jag i Metro om hur nazister hade klottrat hakkors på Enskede IP inför något som kallades Tillsammans cup. Jag visste inte mer om eventet än att det var något som irriterade nazisterna och det i sig kändes som ett gott skäl för att gå dit och visa sitt stöd. Gick dit och fick uppleva ett helt fantastiskt engagemang från ett gäng eldsjälar som ville sammanfoga nyanlända med infödda svenskar genom att ordna en fotbollsturnering men också med en festivalstämning byggd kring musikuppträdanden och foodtrucks.

Under hösten 2016 fick jag det stora nöjet att träffa Erik Englund i Stadshuset, en av initiativtagarna till Tillsammans cup. Han berättade om deras planer att utöka arrangemanget till flera platser i Stockholm och småningom till fler orter. Minns att jag imponerades av hans driv och önskade dem all lycka till med projektet och den fortsatta dialogen med idrottsförvaltningen.

Jag tvekade därför inte en sekund när jag fick frågan om jag ville komma och vara med på invigningen av arrangemanget på Enskede IP under nationaldagen. 

 Från invigningen tidigare idag. 

Från invigningen tidigare idag. 

Idrottsrörelsen är nog den del av samhället som bäst lyckats med integrationen. Unga som idrottar presterar bättre i skolan, har lättare att knyta kontakter och skapa nätverk samt kommer snabbare i arbete. Idrottsföreningarna visade också hösten 2015 att de var dedikerade uppgiften att integrera de som kom, att hjälpa till praktiskt och att se till så att många kände sig välkomna.

Politikens uppgift är att ge rörelsen rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra arbete. För oss socialdemokrater har det förutom de 60 miljoner i ökat föreningsstöd vi skjutit till under mandatperioden också inneburit att vi i budgetarbetet i Stockholm Stad både 2017 och 2018 avsatt extra miljoner för just integrationsarbetet; såväl i medel som föreningar kunnat äska om och dels i verksamhet i egen regi där våra idrottskordinatorer jobbat uppsökande mot framförallt flickor i ytterförorter för att få dem med i idrottande.

Sen handlar det självklart också om ödesfrågan för Stockholms idrottsrörelse; anläggningsbristen. Vi som styr staden nu har ärvt ett underskott av hallar, planer, rinkar m.m. Från så väl tidigare höger- som vänsterstyren. Därför lovade vi att fördubbla idrottsinvesteringarna under mandatperioden 2014-2018, ett löfte vi mer än hållit när vi skjutit till mer än en miljard extra och därför kunnat färdigställa fyra fullstora hallar och mer än 20 konstgräsplaner m.m.

Om detta talade jag och om hur mitt politiska medvetande formades i hockeyomklädningsrummen i Scaniarinken ihop med andra vita arbetarklass- och medelklassbarn när jag mötte en obehaglig machokultur och främlingsfientlighet. Vår förening och vårt lag hade då behövt möta eldsjälar som de bakom Tillsammans cup, vi hade behövt att någon hade byggt broar till andra grupper i samhället.

 När jag var klar med mikrofonen fick jag lämna den vidare till Pia Sundhage som inte bara sade massa kloka saker från scenen utan också sjöng Bob Dylans The Times They Are a-Changin´.

När jag var klar med mikrofonen fick jag lämna den vidare till Pia Sundhage som inte bara sade massa kloka saker från scenen utan också sjöng Bob Dylans The Times They Are a-Changin´.

Café Utposten

Egentligen är det konstigt att jag inte läst den här boken tidigare eller åtminstone någon annan roman av Per Anders Fogelström. Stadserien läste jag pärm till pärm, bok efter bok, men ändå tycks det aldrig ha slagit mig att författaren självklart har fler böcker i sin bibliografi som skulle fängsla mig lika mycket som Mina drömmars stad. Fler karaktär som jag skulle känna för på samma sätt som det knöt sig i magen när man läste om Henning och hans efterlämnade när de slet sig fram i kallt och omänskligt Stockholm.

 Finns att låna i en bokhylla nära dig... :) 

Finns att låna i en bokhylla nära dig... :) 

Café Utposten utspelar sig mestadels i Malmö runt 1908 men också i ett modernare Malmö där två av huvudkaraktärerna samtalar om vad som hände då och vad som hände senare. För den som kan sin arbetarrörelsehistoria är Malmö 1908 förknippat med Amalthea och Anton Nilsson. I romanen nämns dock inget av detta men en snarlik historia utspelar sig där några medlemmar i Ungsocialisterna planerar och genomför ett sprängdåd mot engelska strejkbrytare med samma utfall och öde som för Amalthea och amaltheamännen.

Om jag i min ungdom ofta romantiserade kring den tidiga arbetarrörelsen och drömde mig tillbaka i tiden och önskade att jag fått vara med i kampen är jag numera mer nykter i min syn på epoken. Det helvete de genomlider när de försöker att försvara sig mot fabrikörers empatilösa utsugande och de obefintliga försvar och skydd de har på sin sida föder bara olust och rädsla. Jag tror inte att någon kraft i Sverige 2018 vill ha det som 1908; nog inte ens Almega. Däremot cirkulerar det i debatten allt för många och skarpa förslag med starkt stöd för att ta stora kliv tillbaka i utvecklingen. Sänkta löner, otryggare anställningar, inskränkta strejkrätter. Plötsligt kanske vi är där igen, när alla vapen har tagits ifrån oss, när några skor sig än mer på vårt arbete. Det skulle bli ett farligt samhälle. Som Malmö 1908. 

Jag rekommenderar romanen. Dels om du behöver få lite tändvätska på din glöd inför stundande valrörelse och dels kanske ännu mer om du inte tror att politik gör skillnad och kanske till och med funderar på att rösta på ett högerparti. Det är kloka gubbar i boken som resonerar om det samhället som byggts upp av arbetarrröelsen.

Ligger Moderaterna bakom stämningsansökan mot Stockholm?

Det kan inte ha undgått någon boende i Söderort att Moderaterna genomgående haft en ovilja att satsa på Högdalens simhall. För de som behöver färska upp minnet har det tidigare handlat om främst dessa två ärenden;

1. Experimentell privatisering. Av ideologiska skäl skulle Moderaterna till varje pris privatisera driften av ett badhus förra mandatperioden, när de styrde staden. Inget företag nappade förrän Moderaterna samlade potentiella aktör och frågade vad som krävdes för att de skulle vilja drifta ett badhus. "Miljoner" blev svaret och en av tidernas dummaste privatiseringar var ett faktum. Förutom alla intäkter fick entreprenören även miljonbelopp i vad som kallades momsneutralisering. Resultatet blev inte bara dyrare för staden utan även dyrare för badbesökare, minskad ungdomsverksamhet och låga kundbetyg. Socialdemokraterna beslutade 2017 att ta tillbaka driften när kontraktet går ut. Moderaterna röstade emot.

2. Nej till upprustning. Som många simhallar i Stockholm är Högdalens byggd under folkhemsbyggets gyllene era. 1970 stod den klar och inga genomgripande renoveringar har gjorts. Det är dags nu och Socialdemokraterna har beslutat att för 160 miljoner göra en stor renovering för att Högdalens simhall ska kunna fortsätta att serva oss boende i området. Moderaterna är såklart skogstokiga. Alldeles för dyrt skanderar dem och vill återemittera ärendet och rösta på ett "minimialternativ". 

Nu har Stockholm Stad fått en stämningsansökan angående stadens övertagande av Högdalens simhalls drift. En laglighetsprövning enligt kommunallagen. En privatperson är det som lämnat in anmälan men vilka krafter ligger bakom? I den klagandes yttrande finns många bilagor, bland annat en mailkonversation mellan Moderaternas kansli i Stockholms Stadshus och en medarbetare på Almega.

Är det så att Moderaterna istället för att argumentera för sin politik och försöka vinna majoritet för sina förslag har ett finger med i spelet i en mycket kostsam juridisk process där skattebetalarnas pengar tvingas användas till advokater istället för till barn- och ungas idrottande? Och allt detta eftersom Moderaterna till varje pris vill att det ska vara ett privat aktiebolag som driver simhallen så att skattebetalarnas pengar kan gå till aktieägare istället för verksamhet för boende i Högdalen.

2017 ett historiskt bra idrottsår för Stockholm

Det ska, om sanningen ska fram, sägas att vi inte riktigt vet om 2017 är det bästa idrottsåret någonsin eftersom ingen ordentlig statistik förs. Men varje år skickar Stockholm Stad en fråga till Stockholms idrottsförbund och ber dem göra en sammanställning så att staden kan bjuda in alla guldmedaljörer till Stadshuset för att hyllning. Aldrig tidigare har förbunden anmält in så många guldmedaljörer som man gjorde 2017 i alla fall.

Middagen tidigare i veckan samlade 254 guldmedaljörer från 39 olika idrotter och 34 stockholmsföreningar.

Vårt fokus i idrottsnämnden ligger på breddidrotten. Att varje barn och ungdom ska få lika förutsättningar att utöva sin idrott oavsett kön, funktionshinder eller klassbakgrund. Men en stor bredd ger även en vass elit och eliten fungerar som inspirationskälla för alla de unga pojkar och flickor som kämpar med sitt idrottande. Det motiverar dem att jobba ytterligare lite hårdare. 

Det var en trevlig kväll jag hoppas att de aldrig glömmer och själv försökte jag mingla runt och lade mest tid hos rugbymästarna Stockholm Exiles, mästarna i truppgymnastik som kom från föreningen KFUM och konståkaren Thomas Nordahl.

Det här var en kväll för att hylla 254 personer som sett till att alla de som är från Göteborg har fått åka hem med sorg, som jag sade i pressinbjudan

_92I2503.jpg

"Alla på snö" blir exempelfilm på gott samarbete

I fredags avslutades ”Alla på snö” i Stockholm. Tanken var att 2 000 elever i främst fjärde klass skulle få möjlighet att testa längdskidor på Gärdet och utförsåkning i Hammarbybacken. Det blev ännu bättre och 2 200 elever har deltagit i aktiviteterna.

Gärdet alla på snö.jpg

Jag var ute och invigningstalade en snöig morgon 31 januari för några fjärdeklassare och pratade om det fina samarbetet mellan Stockholm Stad och Svenska skidförbundet som möjliggjort satsningen. Det har sannerligen varit bra, så bra att Riksidrottsförbundet ska göra en film om det och visa hur ett bra samarbete kan gå till inför kommande projekt runt om i landet.

Ibland är man extra stolt ordförande i idrottsnämnden och vi har en helt fantastisk idrottsförvaltning som sliter hårt för att tillgängliggöra idrottandet för fler och de bidrar till att vara med och skapa ett Stockholm för alla.

Simkunnighet kan aldrig tillåtas vara en klassfråga

Simning är en livsviktig kunskap och föräldrars plånbok ska inte styra vilka som har möjlighet att lära sig simma. Det är grunden för den satsning som Socialdemokraterna och majoriteten i Stadshuset gör på simkunnighet med start 1 mars.

De senaste fyra åren har över 450 personer omkommit i drunkningsolyckor i Sverige och drunkning är en av de vanligaste dödsorsakerna bland små barn. Bara det ett skäl att redan i tidig ålder satsa på att öka simkunnigheten.

 Min son Hjalmar jobbar på sin vattenvana sommaren 2017.

Min son Hjalmar jobbar på sin vattenvana sommaren 2017.

Från och med 1 mars sänks priset för simskolor för 6- och 7-åringar på fem av stadens bad med nästan hälften. På en ordinarie kurs på 8 tillfällen motsvarar sänkningen 400 kr. 

De fem bad som ingår i pilotsatsningen är:

  • Farsta sim- och idrottshallar
  • Husbybadet
  • Skärholmens sim- och idrottshall
  • Tensta sim- och idrottshall
  • Vällingby sim- och idrottshall

Vi sänker inte bara priserna utan utökar även med mer personal och i rekryteringsfasen till kurserna kommer Idrottsförvaltningen arbeta uppsökande för att nå våra prioriterade målgrupper; flickor, barn med funktionsnedsättning och barn från sämre socioekonomiska förutsättningar.

Jag tror att det här kommer bli riktigt bra och förhoppningsvis räddar det liv och bidrar till ett mer jämlikt samhälle.

Mitti uppmärksammar satsningen underrubriken "Nu blir det billigare att lära sig simma"

M tappar simbyxorna i trygghetsdebatten - ofredanden mer än halverade

Tryggheten i simhallarna är en prioriterad fråga för Socialdemokraterna och det kan inte undgått någon som följt mediedebatten i Stockholm. Vi har under 2017 och 2018 satsat åtta miljoner på utökad bemanning, särskilt på kvällar och helger samt installerat fler övervakningskameror och ökat samarbetet med Polisen. Vi har även ansökt till datainspektionen om att kunna föra register och porta förövare från stadens simhallar. Arbetet har gett resultat. Jag återkommer till det.

 Åkeshovs simhall tidigare i år.

Åkeshovs simhall tidigare i år.

Moderaterna har dålig koll på satsningarna och resultaten verkar det som. Om de inte läser handlingarna eller inte förstår dem låter jag vara osagt. De har däremot helt uppenbart ett intresse av att svartmåla Stockholm vid varje tillfälle som ges, och inte ges.

På idrottsnämnden i tisdags lade Moderaterna en skrivelse i den negativa andan om ökad otrygghet i stadens simhallar där man skriver om 116 incidenter under 2017 och att de sexuella trakasserierna ökat. De kräver åtta miljoner i satsningar på ökad bemanning, vilket jag beskrivit ovan redan blivit gjort av majoriteten. Nämnden beslutade att sända den okommenterad till förvaltningen för beredning. Jag tänkte redan när jag såg den att Moderaterna läser statistiken som fan läser Bibeln. 

Igår blev jag uppringd av en journalist som undrade hur jag ställde mig till Moderaternas krav. Tydligen hade Moderaterna varit så nöjda med sin skrivelse i tisdags att man försökt få spinn på den i media. För oss på roteln var det bara att börja grotta ner oss i siffrorna för att se om det fanns någon substans i det Moderaterna påstod. Föga förvånande kunde vi konstatera; Moderaterna hade fel. Igen.

Vi kunde se ett extremt sjunkande antal sexuella trakasserier i Stockholms simhallar. 2016 var det 31 fall som anmäldes medan det 2017 var nio fall fram till november. Vi har självklart nolltolerans mot alla former av sexuella trakasserier och kommer inte att vara nöjda förrän siffran är noll men det handlar om nio fall i Stockholm Stads elva öppna simhallar som tillsammans tar emot miljontals besök varje år (2 613 642 besök/år i senaste mätningen).

Vi ringde självklart upp journalisten och förklarade att Moderaterna försökte vilseleda henne med statistiken och hänvisade henne till förvaltningen som kunde ge henne korrekt fakta. Det hela renderade i den mycket läsvärda artikel "Politiker hade fel om ökat stök i simhallar".

Varför 116 incidenter kanske den uppmärksamme undrar? Jo, ett nytt rapporteringssystem som fler har tillgång till gör att fler brandlarm, fall, illamåenden på träningscykel, nödknapptryckningar på toaletter m.m. rapporteras. Det hade Moderaterna kunnat få reda på om de frågat eller önskat veta sanningen men jag tror att deras enda intresse är att svartmåla Stockholm inför valrörelsen. 

Tal och frågestund hos Stockholms båtklubbar

Jag skulle ljuga om jag sade att jag inte var lite nervös inför dagens uppdrag att hålla tal och svara på frågor hos Saltsjön-Mälarens Båtförbund (SMBF). Det har varit en stundtals hätsk debatt under hösten och vintern gällande arrendeavgifterna. Det blev ett konstruktivt möte och jag försökte under en timmes tid efter bästa förmåga motivera vår ståndpunkt och svara på frågor. Jag tror att båda sidornas förståelse för den andra ökade. 

Vad jag sade? Något i stil med detta;

 Jag och farfar efter en lyckad fisketur på det glada 90-talet.

Jag och farfar efter en lyckad fisketur på det glada 90-talet.

Tack för inbjudan, det känns som att komma hem. Min farfar hade en fin träbåt på en båtklubb utanför Södertälje och många av mina tidigaste minnen är från när jag, farfar och pappa jobbar med den båten eller är ute och fiskar. Tack för att jag får vara här och för att ni har bjudit in mig till den här dagen.

Jag är glad att få stå här och representera staden och idrottspolitiken. För Stockholm är en fantastisk stad och det går bra för Stockholm på många sätt även om utmaningarna är stora. Vi är stolta över vad vi gjort hittills denna mandatperiod; vi har minskat arbetslösheten, ökat skolinvesteringarna och vi bygger bostäder som aldrig förr. Vi bygger också rätt, inte bara bostadsrätter utan en majoritet av det vi bygger är hyresrätter, för att era och mina barn ska ha det lättare att flytta hemifrån den dagen det kommer. Framför allt därför bygger vi hyresrätter, med rimlig hyra. Allt för att göra Stockholm till en bättre stad att leva i.

Jag bor just nu i Bandhagen, ett stenkast från Rågsved och Oasen där Ebba Grön på 1970- och 80-tal sjöng "Upp gå till jobbet jobba jobba äta lunch, samma sak händer imorgon". Våra ambitioner med stadsbygget är större än att bara bygga bostäder, skapa jobb och studieplatser. För att en stad ska bli ett samhälle behövs det även satsningar på områden som idrott och kultur. Det berikar Stockholm och bidrar till mer en levande stad.

 Ebba Grön.

Ebba Grön.

Vi vet att idrott ger flera mervärden både för den enskilda, och för samhället i stort. Idrotten bidrar till att folkhälsan förbättras. Barn som idrottar presterar bättre i skolan, Unga som är föreningsaktiva får ett större nätverk som de sen tar med sig ut i näringslivet, och tilliten till samhället ökar. Därför är det inte bara bra, utan också smart att satsa på idrott. Det fostrar produktiva och demokratiska medborgare.

Vi satsar ordentligt på idrotten. I valrörelsen 2014 lovade vi en extra miljard till idrottsinvesteringar och vi har mer än infriat det. När vi närmar oss valdagen hoppas jag ha invigt vår 28:e konstgräsplan för mandatperioden, vi har öppnat fyra nya idrottshallar och tagit beslut om ytterligare sex stycken och dessutom gjort något som många styren före oss blundat för; börjat renovera badhusen och nyligen återinvigde vi ett utbyggt och toppmodernt Åkeshovs sim- och idrottshall. Det kan bli lite abstrakt att prata om en idrottsmiljard, men för att sätta den i perspektiv kan man säga att staden under hela förre mandatperioden, då Moderaterna styrde, hade en miljard i investeringsbudget. Så en extra idrottsmiljard är en fördubbling och är anledningen till att vi kunnat börja bygga ikapp behovet.

I år går vi också vidare med stora och viktiga satsningar för en jämlik idrott. Majoriteten har ökat möjligheterna för att lära sig simma redan i tidig ålder, genom sänkt avgift till simskolorna på fem badhus i staden. För simkunnighet det är en livsviktig kunskap och våra barn ska få de bästa möjligheterna att lära sig simma.

Genom vår sommarlovssatsning på öppna idrottshallar med spontanidrott, ska fler barn- och unga få möjlighet till fritidsaktiviteter och en meningsfull fritid, Även när familjen inte har råd till en utlandssemester.

Föreningsstödet fortsätter att öka, så att Stockholms idrottsrörelse ska kunna växa, och fortsätta bedriva goda verksamheter - där alla inkluderas.

 Talet hölls på Teaterskeppet idag.

Talet hölls på Teaterskeppet idag.

I Stockholm har vi höga ambitioner. Det ska vi som Sveriges huvudstad ha.I stort sätt alla specialidrottsförbund finns representerade i staden, alla med sina specifika önskemål och kravlistor. I Stockholm är möjligheterna många, utmaningarna lika så. Men det är också den bredden som berikar Stockholm som stad.

I en stad som är omgiven av vatten med en vacker skärgård inom räckhåll ska vi även vara en stad för båtlivet. Hamnområden och båtuppläggningsplatser behöver säkras. I en stad som växer kommer nya utmaningar, som kräver gemensamma lösningar – inom staden och mellan kommunerna i regionen. De utmaningarna tacklar vi bäst tillsammans. 

En bra miljö är en förutsättning för oss människor, men också för båtlivet. Ett klimatsmart Stockholm är ett av våra fyra övergripande mål för staden. Målet är att bygga en stad som framtida generationer kan leva och använda lika väl som vi. För båtlivets del behöver vi stärka en god vattenkvalitet, som ger samma natursköna upplevelser för våra barn och barnbarn.

Mycket kan göras med få insatser. Vi både installerar nya anläggningar och utreder anläggningar som exempelvis båtbottentvätt, som ska komma båtlivet till del. Det handlar om allt ifrån att på ett smidigt sätt hantera båtars avfall, och kunna få till möjligheter att hantera miljögifter. Båtlivet är idag medvetet om det miljöarbete som måste göras, på ett helt annat sätt än bara för några decennier sedan. Utvecklingen har gått fort, och jag vill uppmärksamma er på att politiken ser det viktiga arbete som ni gör på området. En stor eloge till er för ert arbete.

Att vara politiker är mångfacetterat. Det är väldigt roligt att få vara delaktig i beslutsfattandet av nya konstgräsplaner och att få äran att inviga nya idrottshallar, att ta spadtag för en ny specialidrottshall för gymnastik i Mälarhöjden-Bredäng som ska korta kön som just nu innehåller nästan 1000 mestadels flickor som vill börja med gymnastik, att få vara ute och träffa föreningar och lyssna på problembeskrivningar och försöka komma med lösningar.

 Fick en fyr av SMBF efter talet för att ha något att leda mig rätt när jag "går vilse i politiken...". Stora skratt i rummet och det får jag väl bjuda på.

Fick en fyr av SMBF efter talet för att ha något att leda mig rätt när jag "går vilse i politiken...". Stora skratt i rummet och det får jag väl bjuda på.

Alla beslut är dock inte lika roliga att ta. Men likt väl ingår det i rollen som politiker. För att ta ansvar för staden som helhet och skattebetalarnas pengar. Som beslutsfattare i staden är det också min roll att vara en öppen lyssnare, men också att förklara vår ståndpunkt och möta er, och det är därför jag är här idag. Som politiker är det viktigt att stå upp för de beslut en fattar, att vara trovärdig, men också lyhörd för de åsikter som finns

Alla beslut staden fattar är offentliga, lika så beslutet gällande arrendekostnaderna. Vilket varit underlag för många diskussioner den senaste tiden.

Jag gillar inte att sticka huvudet i sanden när jag ser problem utan vill ta tag i dem och hitta lösningar som är hållbara på både lång och kort sikt, situationen var ohållbar med alldeles för låga intäkter för att täcka utgifterna för underhållet. De senaste åren har vi varit tvungna att ta pengar ur budgeten, skattebetalarnas pengar, för att finansiera underhållet av bryggor. Det betyder att vi tagit pengar från den verksamhet jag började med att tala om i detta tal för att finansiera akuta underhåll av båtklubbar, så kunde det inte forstätta. Den här gången blev lösningen en höjning av arrendet så vi inte skulle riskera sjunkande pontoner.

Jag har personligen varit i kontakt med många av er båtägare, lyssnat in vad ni har att säga och förklarat hur vi ser på frågan. Statistiskt sett borde ungefär 100 procent av er som är här inne ha mailat mig och jag har svarat personligen på varenda mail och bokat in besök hos flera av er.

Ni har visat att det finns ett enormt engagemang, att ni brinner för att utveckla Stockholm till en bättre stad. Och ni ska veta att politiken lyssnar, vi hör er. För i grund och botten så strävar vi efter samma mål. Att göra Stockholm till en mer attraktiv båtstad. Jag är övertygad om att det beslut vi tog är det bästa för båtlivet på långsikt. alternativet hade varit värre.

För att värna om ett långvarigt och hållbart båtliv har vi insett att renoveringar är nödvändiga. Vi har valt att fatta det här beslutet då vi inte ser det som en möjlig väg att låta bryggor, pontoner och kajer förfalla – vilket i förlängningen skulle drabba Stockholms båtliv negativt.

Vi vet att staden under många år haft en för låg schablonkostnad som vi nu tyvärr måste rätta till. I och med det har båtlivet under en längre tid betalat ett lägre pris än vad behovet kräver. Arrendena har inte höjts sedan 80-talet. Nu måste denna höjning ske och vi står fast vid att det är rätt beslut att ta. Genom att föra en dialog med varandra tror jag också att vi kan förstå varandra bättre. Där korrekt fakta presenteras och kommuniceras.

Här skulle jag vilja komma med ett önskemål. Väldigt många av de som hört av sig till mig med anledning av vårt beslut har berättat att de haft årsavgifter på 10 000 kr/år och vissa till och med på 18 000 kr/år och sagt att det är horribelt av politiken att dubbla dessa men några andra avgifter än de vi tar in från staden kan vi inte försvara eller debattera. En specificering är viktig så att alla medlemmar ska få korrekt och transparent information.

När vi pratar om ökade arrendekostnader så kan vi enbart påverka de kostnader som staden tar ut Vi höjer enbart kostnaden som betalas till Stockholms stad, vilket är en liten del av den totala båtklubbsavgiften. Resterande kostnader ligger på de enskilda båtklubbarna. Skulle det ändå upplevas som att stadens ökning är orimlig är det självklart en fråga jag kommer att se över. Men jag har idag inte gjort den bedömningen.

Före höjningen låg arrendekostnaden i genomsnitt på 1000 kronor per år. Nu kommer den ligga på ungefär 2000 kr/år och båtägare. Det är alltså en väldigt liten del av båtklubbsavgiften, en höjning som i snitt ligger på mindre än 100 kr i månaden. Höjningen är något vi tyvärr måste göra eftersom att underhållsbehovet är så stort.

Sen vet jag att en del har fått betydligt högre höjningar men de har nästan uteslutande berott på att nya mätningar av hur stora områden som arrenderas visat att det många gånger har varit mycket större än vad man tidigare betalat för. Det vore oansvarigt av staden att inte ta betalt för hela området som arrenderas. Flera båtklubbar har helt enkelt haft stora områden gratis under många år men så kan det inte fortsätta.

Alla pengar vi får in på grund utav avgiftshöjningen kommer oavkortat att gå till underhåll av pontoner och bryggor. För att säkra framtidens båtliv. Vi vill inte att den kostnaden ska drabba våra barn och unga och de idrottssatsningar vi gör för dem.

De ökade intäkterna från arrendena har redan gett resultat, vi kan i underhållsplanen för 2018 se att vi har den mest ambitiösa planen Stockholm någonsin haft. I konstruktiva förhandlingar med SMBF har idrottsförvaltningen fått fram en prioritetsordning på vilka båtklubbar som får sina lyft redan i år. Och för att garantera att de ökade intäkterna bara ska gå till just underhåll har man lagt in en större renovering mot slutet av året där entreprenören kommer få beskedet om att ”så här mycket har ni för 2018, resten kommer 2019”. Inte en krona av de ökade avgifterna ska gå in till Stadens kassa utan allt ska komma båtklubbarna till del.

Gällande den eventuella båtmomsen som också varit grund för diskussion så vill jag upprepa Emilia Bjuggrens löfte från förra året när hon besökte er; om att vi är beredda att kämpa för frågan. Vi har bråkat och vi har överklagat beslutet för att ta det till högsta instans. Här går vi armkrok med båtlivet. Vi måste ha en lagstiftning som tar hänsyn till svenskt föreningsliv. Vi vill inte se en  ny båtmoms!

Arbetet har faktiskt redan börjat, jag sitter i styrelsen för Socialdemokraterna i Stockholm och vi har till vårt årsmöte fått in motioner om just båtmomsfrågan från medlemmar som är aktiva i såväl båtlivet som arbetarrörelsen. Och ni kan få en förhandsinformation; Socialdemokraterna i Stockholm ska driva på för att det inte blir en ny båtmoms om staden skulle förlora i i högsta rättsliga instans. Då ska vi driva på nationellt för att ändra lagen.

Jag vill återigen tacka så mycket för möjligheten att få ha kommit hit. Ni har visat vilket engagemang som finns. Ni utgör en viktig påverkanskraft för båtlivets förutsättningar här i Stockholm. Och jag är säker på att ni kommer fortsätta företräda båtlivet på bästa möjliga sätt.

Jag vill även tacka er ordförande och önska er nya styrelse lycka till, och hoppas på en fortsatt god dialog och ett gott samarbete. Jag vill även önska er ett fortsatt gott möte här på årsstämman, men också ett gott verksamhetsår.

Nygamla Åkeshovs sim- och idrottshall toppmodernt!

Den 20 januari inviger jag Åkeshovs sim- och idrottshall som har hållit stängt på grund utav renovering sedan 2015. Det kommer att bli ett mycket uppskattat bad, det är jag helt övertygad om, inte bara för att det har varit saknat och för att gamla besökare kommer hitta tillbaka, utan också för att det finns helt nya målgrupper som också kommer älska detta toppmoderna bad.

IMG_1031.jpg

Dels tänker jag på den nya barnbassängen som inte fanns innan. Den är stor och mysig och alla inslagen är hämtade från nordisk natur. När jag i november gjorde en inspektion på bygget blev jag glatt överraskad, men det är ingenting mot vad min dotter Lovis blev; hon var med mig och vill direkt ut på det lagom djupa vattnet. Jag tror att många barnfamiljer från hela Stockholm kommer söka sig till Åkeshov.

Det kommer även finnas en helt ny 25-metersbassäng som kommer locka till sig massor av motionärer och säkert en och annan elitsatsande ungdom också. Den är dessutom tillgänglighetsanpassad, för oss är det viktigt att alla i Stockholm har möjlighet att ta del av Stockholms rika idrotts- och fritidsutbud.

Jag ska inte tråka ut eventuella läsare med tekniska detaljer men simhallen har också toppmodern reningsteknik vilket gör badet till det troligtvis fräschaste badet i Stockholm, det ger också möjligheten att stänga av mycket mindre delar istället för hela badhus om något barn skulle råka bajsa i någon pool, vilket inte är allt för ovanligt har jag lärt mig.

Själv ser jag, förutom barnpoolen, mest fram emot de nya gymlokalerna. Ljusa och med högt tak och stora fönster hoppas jag att de kommer motivera ännu fler stockholmare att hålla sig i god form och förbättra folkhälsan. Vi ses 20 januari!

Läs vårt pressmeddelande och kolla in schemat för invigningen här. Bromma Tidning skriver också om invigningen här.

 Konsten längs kortsidan är original från när badhuset byggdes och har restaurerats av konstnärens tidigare elever.

Konsten längs kortsidan är original från när badhuset byggdes och har restaurerats av konstnärens tidigare elever.

Är Sverigedemokraterna det bästa som hänt näringslivet?

Jag möter ibland sverigedemokrater när jag rör mig bland arbetsplatser. Vad som brukar känneteckna de jag möter är att de har en uppfattning om vad Sverigedemokraterna borde tycka i de frågor jag tar upp, vad de tror att partiet står för. Deras gissningar visar sig allt för ofta vara önsketänkande.

image.jpg

Ta frågan om otrygga anställningar som exempel. Jag möter många unga i de branscher där Seko organiserar arbetare. Ofta hankar de sig fram på otrygga timvikariat. Inte en enda gång har jag hört en sverigedemokratisk väljare med en otrygg anställning gissa att partiet vill ha ännu otryggare anställningar. Kanske inte konstigt då vi har Europas otryggaste anställningar idag kan tyckas men likt väl är det en fråga som de driver.

Jag blev därför inte det minsta förvånad när det i veckan avslöjades att näringslivet har täta band med Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna är ju precis den murbräcka näringslivet kan behöva för att slå mot fackförbund, trygga anställningar och schyssta villkor. En av fem väljare ser ut att kunna ge sitt stöd åt ett parti som de allt som oftast inte har en aning om vad de står för. I bland annat välfärds- och arbetsmarknadsfrågor kan Sverigedemokraterna var fullständigt opopulistiska och liera sig med de värsta nyliberalerna utan att den egna väljarbasen reagerar, trots att det går rakt mot deras egna intressen.
 

Våga låna - Det är tufft att skapa jobb!

I det unika läge vi är i just nu med möjlighet att låna gratis och en enorm arbetslöshet borde regeringen göra en sak; låna och skapa jobb. Samhällsekonomiskt lönsamma investeringar får inte stå tillbaka med motiveringar om att varje satsning ska finansieras krona för krona.

Som fotbollssupporter är det lätt att man blir frusterad när laget i hjärtat ägnar sig åt tekniskt spel istället för att gå på avslut. Då skrålar man gärna klassikern "Våga skjuta - Det är tufft att göra mål!" Samma frustration hoppas jag att många socialdemokrater känner just nu inför regeringens tassande runt frågan om låneinvesteringar. På kongressen i slutet av maj hoppas jag att vi är tillräckligt många ombud som ställer oss upp och skriker;

"Våga låna - Det är tufft att skapa jobb!"

Ett område där det finns ett enormt uppdämt behov av investeringar som dessutom är samhällsekonomiskt hållbara är järnvägen. Där har vi också ett stort folkligt stöd. Om just detta skriver jag i dagen i Länstidningen ur ett Södertälje-perspektiv. Läs gärna, kommentera, dela och visa din frustration över att jobben inte kommer.

Vill högern göra något åt barnfattigdomen?

Rädda barnens årliga rapport om barnfattigdom har kommit och det är ingen smickrande läsning för den förra regeringen som styrt landet i åtta år. Antalet fattiga barn ligger kvar på en oroväckande hög nivå. Samtidigt säger Rädda barnens generalsekreterare att hon välkomnar den Socialdemokratiskt ledda regeringens satsningar på barn i ekonomisk utsatthet. Satsningar som nu försvinner eftersom de borgerliga tillsammans med Sverigedemokraterna valt att Sverige ska styras av en budget som fortsätter att öka klyftorna.

Orsakerna till barnfattigdomen är bland annat arbetslöshet, straffbeskattning på sjuka och utförsäkringar samt en ekonomisk omfördelning där de rika får mer pengar i sina plånböcker medan gemensamma satsningar som kommer alla till del hållits tillbaka eller nedmonterats.

Mot bakgrund av detta lade nuvarande regering fram en budgetproposition som innehöll massor av satsningar för ett mer jämlikt samhälle. Bland annat skulle taket i A-kassan höjas, ett tak som legat still sedan 2001 och gör at inte ens en av tio får ut tänkta 80 procent i ersättning av tidigare lön. Budgeten skulle även stoppa utförsäkringarna bland sjuka och höja underhållsstödet för ensamstående. Allt detta skulle bidra till att skapa ett samhälle där allt färre barn skulle leva i familjer som finns i ekonomisk utsatthet.

Tilläggas ska också att den nya regeringen efter åtta år av misslyckad arbetsmarknadspolitik och skenande massarbetslöshet hade kavlat upp ärmarna för att ta krafttag för full sysselsättning. När fler föräldrar får jobb får fler barn en drägligare tillvaro.

Men mot detta ställde Sveriges samlade högerpartier en budget som behöll orättvisorna vi ser i samhället och fortsätter den sneda omfördelning vi sett i åtta år. De stora vinnarna på att högerbudgeten nu gäller är de absolut rikaste, tillsammans tjänar de 4,3 miljarder på att regeringens budget inte gick igenom. Förlorarna är bland annat de fattigaste barnen, det är dem som skulle fått pengarna annars.

Minns detta när ni står i vallokalen 22 mars 2015.

Strejkbrytarföretag hotar sparka personalen om oppositionen vinner valet

Opinionsverkets bild från när det begav sig.

Minns ni skärgårdsstrejken i vintras? Personalen på båtarna i skärgårdstrafiken krävde samma löneökningar som övriga yrkesgrupper på svensk arbetsmarknad. Almega däremot skrev att det liknar "rättvisa av gammal sovjetisk modell". De var så förbannade att de inte sade ifrån, eventuellt stödde de i smyg, när deras medlemsföretag Strömma började använda strejkbrytare. Opinionen rasade mot beteendet som var mer 1800-tal än 2013. Så småningom kunde Seko gå segrande ur striden med ett löneavtal som låg i paritet med övriga arbetsmarknaden.

Nu är Strömma i farten igen. I ett brev till samtliga anställda i företaget varnar VD Jan Larsén för oppositionen. Om det blir en Socialdemokratiskt ledd regering i höst med återställande av krogmoms och arbetsgivareavgifter så kommer de tvingas avskeda personer. Ett indirekt hot till de anställda. Rösta blått eller riskera ditt jobb. Mer exakt skriver han;

Worryingly, however, is the issue of higher taxes for restaurants and the removal of lower payroll tax for youth. For our Swedish business this could cost us about X million SEK and with almost no inflation this means we will not be able to set higher prices. The only remaining option is to make rationalisations, wich is very unfortunate now when the Swedish tourism is going strong. Rationalisations in a service industry means reduction of staff, which is not an easy decision to make. So I hope you all take a look at where the different parties stand in this matter and place your vote wisely in the elections for parliament in September.

Bilden är censurerad från intern information.

Problemet här är delvis att han som VD utnyttjar sin position och de anställdas beroendeställning gentemot honom. Men det är också ett problem att han ger en grovt snedvriden bild av verkligheten. Företaget har inte anställt fler på grund utav ändrade förutsättningar, snarare tvärtom om sanningen ska fram. Det företag han är VD i, Strömma Turism & Sjöfart AB, har under åren 2011-2013 gått från 557 till 486 anställda. Trots sänkningar av arbetsgivareavgifter och restaurangmomsen.

Vi gjorde ett stickprov på några av deras båtar och fann ett mönster. Bemanningen har minskat i stället för att öka! För det första har Strömma som arbetsgivare endast intendenturanställda i sina tre fartyg på Göta kanal och där har ingen ökning kunnat avläsas. Ett stickprov i periodschemat hos entreprenören för intendenturen i M/S Stockholm och M/S Waxholm 3 (strejkbrytarfartyget) är följande:

Juni 2012: ca 19 st

Juni 2013: ca 17 st

Juni 2014: ca 15 st

Strejkbrytarföretaget Strömma har alltså minskat bemanningen, har färre anställda och betalar mindre i skatter och avgifter. Att säga att en momshöjning skulle hota jobben i Strömma är en ren och skär lögn från Jan Larsén. Han vill ha mer pengar i sin egen plånbok och mindre pengar till välfärden och de vi satsar på gemensamt för att bygga ett starkt samhälle, skämmes tammefan!

Europas otryggaste anställningar

Under 2013 gjorde jag ett tiotal resor till brödrafolket i väst för att varna dem för borgerlig politik. Någon sorts språkförbistring måste legat bakom deras oförmåga att ta in budskapet däremot...

Något som definitiv gick fram, att döma av reaktionerna, var beskrivningarna av svensk anställningstrygghet. I vad som närmast kan beskrivas som ett chocktillstånd undrade de om jag inte överdrev när jag beskrev svenska sms-anställningar och den så kallade allmänna visstiden. Något sådant kunde de inte föreställa sig att det existerade.

Tyvärr blir det allt vanligare att svenska ungdomar jobbar med anställningskontrakt på noll timmar och sms:as in vid behov. Helt utan trygghet och utan någon möjlighet att slå larm om missförhållanden eller kunna ställa krav. Deras lilla lön är helt beroende av att ett sms kommer och då vågar man inte protestera. Man vill inte heller vara besvärlig och säga nej till arbetspass även om man har planerat aktiviteter med släkt eller vänner. Man vågar inte ens säga att man är sjuk.

Konsekvenserna blir att man inte kan ha ett privatliv för man vet aldrig när sms:et kan komma. Inte heller kan man planera sin ekonomi; vad som kan vara i det närmaste en heltidsanställning ena månaden kan vara en månad som arbetslös nästa. Osäkerheten är monumental och man mår dåligt psykiskt av stressen.

Jag minns tydligt ett samtal jag hade med en av våra unga medlemmar för något år sedan. Jag frågade henne hur hon trivdes på jobbet och hur det fungerade med en ny chef. Hon svarade att hon trodde att hon fått sparken.

Jag reagerade på hennes formulering och påpekade att det oftast inte någonting man ”tror” att man fått. Men hennes svar klargjorde tydligt för mig att det var en korrekt formulering; hon hade inte fått något sms på tre veckor och började tvivla på om något nytt sms om jobb skulle komma. Ytterligare någon vecka senare kom ett sms från chefen om att hon inte skulle få några fler timmar för företaget, ingen motivering.

Jag tror att vi behöver berätta detta för andra  utanför våra gränser och för varandra. Svenska liberaler vill gärna ge sken av att vi har en stel arbetsrätt i Sverige som ger facken för mycket makt och som avskräcker arbetsgivare från att anställa. Inget kunde vara mer felaktigt. Sverige har en av de mest flexibla arbetsrätterna i OECD och det har gått så långt att EU, som knappast kan beskyllas för att vara svensk fackförenings bästa vän, har kritiserat otryggheten i Sverige och hotat med böter om vi inte åtgärdar detta snarast.

När jag i förra i veckan träffade en norsk journalist som var på besök var jag inte sen med att ta upp detta med henne, läs gärna hennes krönika Når smarttelefonen styrer arbeidslivet. Att Sverige fungerar som skräckexempel gör mig inget. Vad som däremot stör är att vi fortfarande tycks gå omkring här i landet och tro att vi har en trygg och stabil arbetsmarknad. Vi är undantaget, extremexemplet, experimentet. Vi måste inse detta men också att det inte behöver vara så här. En Socialdemokratiskt ledd regering efter 14 september kommer att sätta stoppa för staplandet av visstider i all oändlighet och denna otrygghet. Rösta för tryggheten!

Lågt av Carl Bildt

Carl Bildt kombinerade imorse konsten att tänja sanningar med en ovanligt låg argumentation. På Twitter skrev han följande;

image.jpg

Att antyda att en naturkatastrof skulle få värre konsekvenser om andra politiska partier satt vid makten, det är lågt. Lägre än Glocalnet. Men det följer mönstret av en allt mer pressad höger som slungar vilt i media, på internet samt på gator och torg. 

Vad som är intressant med Carl Bildts tweet är också att den utelämnar en stor del av sanningen. Visst har vi fått hjälp av EU:s katastrofsamarbete men det är knappast den enda hjälpen som erbjudits. 

Tidigt på plats var norska helikoptrar och Ryssland har även dem erbjudit sig att skicka flygplan att hjälpa till med släktningsarbetet. Och inte heller tror vi väl att andra EU-länder hade förvägrat oss hjälp om vi valt "Nej" i folkomröstningen 1994?

Nej, Carl Bildt vill skrämmas och plocka billiga poänger på en naturkatastrof som tvingar familjer från sina hem och innebär personliga katastrofer för tusentals svenskar.   

Lågt som sagt. Sjukt lågt.